Wat is succes

Ja, daar sta je dan met een blog waarvan je niet weet wat het doel nu precies is of moet zijn, behalve dat je er met hele goede redenen aan bent begonnen (zie het bericht van gisteren: op weg naar succes).

Tot nu toe ben ik ergens wel succesvol met deze blog want één van mijn doelen was om elke dag een bericht te schrijven en dat is me tot nu toe gelukt. Ook zie ik in de statistieken dat de blog inderdaad gelezen wordt, dus blijkbaar zijn er mensen die geïnteresseerd zijn in mij of in wat ik schrijf.

Maar wanneer is deze, of een andere, blog nu echt succesvol? Ik denk dat voor iedere blog toch wel geldt dat de schrijver zijn blog pas succesvol vindt als er een aanzienlijk aantal mensen is die de blog volgt of als de blog zogenaamd ‘organic’ verkeer van Google krijgt. Dus dat geldt ook voor mij.

Maar wanneer zou ik mijn blog nu echt succesvol vinden? In principe denk ik dat als hij ‘bekend is’ liever nog als ik er bekend om ben (ja, ja, ego). Maar wat is dan bekend?

Ik volg de artikelen van Seth Godin omdat ze me inspireren, omdat ik er wat aan heb, maar hij schrijft voor een bepaald publiek en zijn artikelen zullen veel mensen niet aanspreken.

Dus om ‘succesvol’ te definiëren moet ik dus in ieder geval schrijven voor een bepaalde groep mensen. Schrijven voor ‘iedereen’ lijkt me niet praktisch. Dus voor wie schrijf ik eigenlijk of voor wie wil ik schrijven?

Lastige vraag, want vooralsnog schrijf ik volgens mij vooral autobiografisch en daar zijn vast niet veel mensen in geínteresseerd. Ik heb overigens wel geprobeerd om artikelen zodanig te schrijven dat mensen er iets aan hebben, dat ik mijn kennis en ervaring zodanig deel dat mensen er iets van kunnen leren.

Ja, en wat wil ik mensen dan leren of geven? Belangrijkste is denk ik dat ik mensen wil leren succesvol te zijn. Of misschien niet succesvol zijn maar doelen bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *