Ik heb en krijg toch steeds meer moeite met de ‘vooruitgang’ waar we als mensheid mee bezig zijn, en dan vooral op computergebied. Of recent eigenlijk meer op ‘tabletgebied’. En ook hoe snel dingen verouderen, hoe snel je door de vooruitgang in technologie gedwongen wordt nieuwe dingen te kopen. Het lijkt op de een of andere manier niet genoeg als dingen het gewoon doen, als ze gewoon betrouwbaar geworden zijn, en dan denk ik inderdaad vooral aan computers omdat ik daar natuurlijk het meeste vanaf weet.
En ja, ik snap dat Microsoft op de een of andere manier ‘iets moet’ en dat het niet eenvoudig is om een ‘oud’ besturingssysteem als Windows XP te blijven onderhouden en ondersteunen. Ik bouw zelf software en inderdaad, het is niet altijd even gemakkelijk om nieuwe dingen te bouwen, vooruit te gaan en tegelijkertijd alle ‘oude’, bestaande dingen te blijven ondersteunen. Maar daar doe ik wel m’n best voor, ondanks dat ik me soms ook min of meer gedwongen voel om klanten over te laten gaan naar nieuwe technologie.
Maar met het stoppen van de ondersteuning van Windows XP vind ik toch dat Microsoft het niet goed gedaan heeft, niet klantvriendelijk is. Want voor zover ik weet gebruik(te) 30% van de mensen nog steeds Windows XP en ik gebruik het zelf nu ook nog steeds, zelfs op het moment dat ik dit schrijf. En na Windows XP heb ik eigenlijk ook niets nieuws gezieh van Microsoft op het gebied van besturingssystemen. Maar dat kan ook eigenlijk niet, want Windows XP was het eerste, en ergens ook het enige, inherent betrouwbare besturingssysteem van Microsoft. En dat kan dus ook niet ‘beter’, want het is gewoon goed.
En hetzelfde is een beetje met computerhardware aan de hand, want voor de meeste mensen, opnieuw inclusief mezelf, zijn computers de laatste vijf jaar of zo ‘snel genoeg’, ondanks dat recent vooral Google Chrome ervoor gezorgd heeft dat computers nu minimaal 2Gb geheugen moeten hebben, maar dat was er jaren geleden ook al. En dat heb ik dus ook gedaan, m’n computer van wat extra geheugen voorzien, ondanks dat het niet of nauwelijks meer in de winkel te koop is, het type geheugen dat in mijn computer zit.
Ja, en hoe kwam ik hier nu eigenlijk op, op dit onderwerp. Ja, heel eenvoudig, want ik kwam erachter dat de harddisk die ik gekocht had en die ik gisteren omgeruild had voor een andere en vandaag voor weer een andere, niet werkte. En de oorzaak blijkt dus niet de harddisk te zijn, maar waarschijnlijk het programma dat de harddisk bestuurt. En ook daar heb ik nu een probleem, want de computer waar die harddisk voor bedoeld was heeft dus blijkbaar niet het goede programma omdat die computer ‘te oud’ is. En als ik die wil vervangen moet ik dus waarschijnlijk én de computer vervangen (moederbord, geheugen en misschien de processor) én het besturingssysteem, want voor dat besturingssysteem zijn mogelijk geen programma’s meer te krijgen om de hardware aan te sturen. En ook dat systeem werkt perfect voor wat ik ermee wil, al jaren. En ik zie dan ook geen enkele reden om m’n hele kantoorsysteem te vervangen, want het doet al jaren wat het moet doen: bestanden bewaren in tweevoud. En daar is het bijzonder goed in. Alleen was er nu dus een harddisk kapot en die wilde ik door een grotere vervangen. En dat gaat dus nu niet maarzo blijkbaar.
Dus ja, dat noemen ze dus vooruitgang, net als nu alle besturingssystemen en websites vervangen worden door dingen die ‘tablet vriendelijk’ zijn of zo. En ik werk niet graag met tablets. Ik werk graag gewoon met een groot scherm en een toetsenbord en een muis. Maar dat mag dus blijkbaar niet meer, want ook de nieuwste Windows vind ik erg lastig te bedienen met toetsenbord en muis.
En dat noemen ze dus allemaal vooruitgang.
Of wordt ik nu echt oud? Ergens misschien wel, maar ergens geloof ik het ook niet, ergens geloof ik dat ‘de industrie’ ons van alles opdringt dat niet nodig is, of zelfs onwenselijk.
Wat vind jij?