Ja, wat voor Nederlands bericht is nu van toepassing op vandaag? De Engelse dingen gingen eigenlijk vanzelf vandaag, hoewel ik nog wat meer ideeën heb dan ik uitgevoerd heb. Maar hebben de meeste mensen dat niet?
En vandaag begon heel vreemd want gisteren kreeg ik dus een e-mail van een klant dat hij niet voor onze oplossing gekozen heeft, die naar mijn idee voor hem de beste en uiteindelijk ook de goedkoopste oplossing is. Nee, hij heeft gekozen voor een WordPress oplossing is die gratis door een relatie voor hem gemaakt is. En het klonk alsof het meer een privé relatie was dan een zakelijke relatie.
En er zijn hier twee dingen die ik niet helemaal begrijp of waar ik wat moeite mee heb. Over de jaren heen, sinds ik begonnen ben met professioneel websites bouwen, ben ik steeds meer tot de conclusie gekomen dat een website vooral marketing en onderhoud en ondersteuning is. En dat er dus ook met websites dingen echt misgaan, dingen die je als leek niet of niet goed op kunt lossen. Dus wat ik niet zo goed snap is dat deze klant, die volgens mij voor z’n business voor een groot deel van deze website afhankelijk is, de website zelf gaat beheren en onderhouden of deze laat beheren en onderhouden door ‘een relatie’. En dus gratis. Maar zo langzamerhand merk ik ook steeds meer dat ‘gratis’ niet werkt en vaak ongewenste bij-effecen heeft, hoewel niet altijd en overal. Op de een of andere manier werkt het goed met veel ‘Open Source’ software zoals het Linux besturingssysteem, de Apache webserver programmatuur en bijvoorbeeld PHP waar wij websites mee bouwen en waar ook deze website mee gebouwd is. En op dit moment is deze website zelfs gebouwd met het WordPress framework dat oorspronkelijk een Open Source blogging framework was maar wat zo langzamerhand is uitgegroeid tot een professioneel framework waar je websites mee kunt bouwen. En WordPress is dus ook het framework dat mijn prospect gaat gebruiken voor z’n website, of eigenlijk z’n web applicatie. En hij heeft dus een zogenaamde ‘plugin’ geïnstalleerd als ondersteuning voor z’n bedrijfsactiviteiten.
Maar zoals ik aangaf, wie gaat hier nu ondersteuning op verlenen als er iets misgaat, of als er uitbreidingen gewenst zijn. Want alweer in mijn ervaring is al deze gratis software, deze Open Source software perfect als je er niets aan veranderd. Maar dat lukt dus niet bedenk ik nu, want zeker voor Open Source software is beveiliging een issue. Dus je moet continu die software blijven upgraden. Dus onderhouden. En begrijp me niet verkeerd, want er is niets mis met deze software en de automatische upgrades en zo. Alleen wat ga je nu doen als er wél iets misgaat? Want dan is er niemand (meer) om je te helpen. Want die gratis mensen zijn te druk met andere dingen en daar heb je geen contract mee. En de niet-gratis mensen hebben de kennis niet meer, of de ervaring niet meer, of ook de tijd niet meer. Want die konden dus hun business niet gratis laten blijven functioneren.
En op de een of andere manier werkt het ‘gratis’ in veel gevallen dus (blijkbaar?) wel. En bij mij ook hoor. Alleen ik gebruik het dus ongewijzigd in pure vorm en als het moet kan ik eventuele problemen nog wel zelf oplossen.
Maar iets anders wat er in me opkomt is dus dat ‘gratis’ in sommige gevallen wel werkt en in sommige gevallen niet. En wat is nu het verschil. Want met eten en boodschappen en zo bestaat er volgens mij niet zoiets als ‘gratis’. En water is hier in huis is gratis maar ook weer niet want we moeten een slang of een pijp hebben om het water hier te krijgen en dat vraagt weer onderhoud.
Anyhow, nog steeds een beetje raar dat een bedrijf dat volgens mij voor meer dan de helft afhankelijk is van z’n website dat doet met een gratis website zonder professionele ondersteuning of onderhoud. Maar zakelijk gezien wellicht een betere beslisser dan ik want volgens mij verdient hij wel geld met z’n business en ik op dit moment even niet.