Grote bedrijven

Ik was vandaag nog steeds boos om wat Smart, onze belangrijkste internetprovider, de tweede helft van de maand met onze internetverbinding doet. We hebben die internetverbinding nu ongeveer zeven jaar en op af en toe wat problemen na heeft die altijd goed gewerkt en is zelfs opgewaardeerd van 512Kb/s, een snelheid die voor mij al voldoende was, tot 2Mb/s. Alleen het laatste halfjaar of zo waren er zo’n beetje continu problemen waarvoor zefs technici op bezoek zijn geweest om te onderzoeken wat er aan de hand was. En terugkijkend weet ik dus nu wat er aan de hand was en nog steeds aan de hand is: in april 2012 is een zogenaamde ‘Fair Use Policy‘ in werking getreden, dat wil zeggen eenzijdig door Smart ingevoerd zonder de gebruikers fatsoenlijk te informeren. En dus blijkbaar zonder hun eigen personeel te informeren. En ik heb niets tegen een ‘Fair Use Policy‘, waarbij dus de beschikbare capaciteit eerlijk verdeeld wordt over de gebruikers als er een beperking in capaciteit is. En in internet termen betekent dat normaal gesproken dus dat de beschikbare internetcapaciteit verdeeld wordt over de gebruikers die op dat moment gebruikmaken van internet.

Alleen de ‘Fair Use Policy‘ van Smart werkt dus anders. Smart houdt per maand bij hoeveel data je gedownload hebt en als je die hoeveelheid overschrijdt wordt je verbinding ‘gethrottled‘. En hoe ze het precies doen weet ik niet, maar het betekent dus in de praktijk dat de internetverbinding praktisch gesproken onbruikbaar wordt omdat maar een deel van de data overkomt, halve webpagina’s en zo. En naar mijn idee heeft dat dus niets met ‘fair use‘ te maken want voor zover ik weet, en ik denk dat ik best wel veel weet over internet, is ‘capaciteit’ op internet bandbreedte, dus hoeveelheid gegevens per seconde, en niet ‘totale hoeveelheid verkeer’, want je kunt internetverkeer niet opslaan of zoiets. En al helemaal niet per maand, want hoe Smart het nu doet betekent het dus dat er aan het eind van de maand veel minder bandbreedte gebruikt wordt dan aan het begin van de maand en je kunt mij niet wijsmaken dat ze aan het eind van de maand minder bandbreedte beschikbaar hebben dan aan het begin van de maand. Dat is zoiets als aan het eind van de maand de mensen die de meeste kilometers gereden hebben een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur te geven op een zesbaans snelweg die alleen files heeft in de spitsuren om het fileprobleem op te lossen. En als je dan naar Nederland kijkt zijn de mensen die de meeste kilometers rijden vooral zakenmensen die voor hun werk rijden. Ik kan me haast niet voorstellen dat iemand gelooft dat je met een dergelijke snelheidslimiet aan het eind van de maand het fileprobleem aan het begin van de maand oplost. En je lost zelfs niet het fileprobleem aan het eind van de maand op, want die mensen die dertig kilometer per uur rijden zijn natuurlijk niet blij en houden waarschijnlijk zelfs de rest van het verkeer op.

En als zakenman, als zakenrijder ben je dus machteloos met dit soort dingen. En als privépersoon ben je dus geïrriteerd met die limiet als je toevallig met vakantie wilt of zo, of een weekendje weg wilt.

Ik ben er overigens nog steeds niet precies uit wat nu de reden is om zo’n rare limiet in te stellen, maar zakelijk gezien vind ik het niet handig als een privébedrijf zoiets doet. Maar Smart is één van de twee grote internetproviders in de Filipijnen en Globe, waarvan we dus een tweede verbinding als backup hebben, heeft niet zo’n goede verbinding als Smart. En zakelijk gezien snap ik het dus ook niet helemaal, want klanten op deze manier irriteren vind ik niet erg handig, zeker als je geen alternatief kunt bieden door bijvoorbeeld bij te betalen of zo.

En daarmee kom ik op het onderwerp waar ik het eigenlijk over wilde hebben en dat is de macht van de grote bedrijven, de bedrijven waar iedereen afhankelijk van is. En dus de bedrijven dat als je tussen de wal en het schip valt, een klacht hebt of zo, nergens terecht kunt behalve bij een call center die mij dus in dit geval diverse keren verwees naar de pagina die de ‘Fair Use Policy’ verwees en waar ik dus niets meer verder kom, want op die pagina staat bijvoorbeeld niet wat die datalimiet is en hoe je die kunt voorkomen. En nogmaals, internet gaat over bandbreedte en niet over totaal dataverkeer in een maand als je praat over verdelen van beschikbare capaciteit en volgens mij lost mijn lagere dataverkeer aan het eind van de maand niets voor andere gebruikers in welk deel van welke maand dan ook.

Maar goed, daar wilde ik het niet over hebben. Ik wilde het erover hebben dat er dus twee providers zijn die hier internetservice bieden en dat dat bijna een monopolie is. En als één van die bedrijven dus een voorwaarde stelt die praktisch gebruik van een wat nu volgens mij bijna publieke service is onmogelijk maakt, dan is dat naar mijn idee niet fair(?!). En je kunt dus niets doen, want je bent van ze afhankelijk en als ze je afsluiten ben je nog verder van huis. Hetzelfde geldt voor luchtvaartmaatschappijen. Als er maar één of twee luchtvaartmaatschappijen zijn die een bepaalde route vliegen en als je daar afhankelijk van bent, dan heb je dus ook een groot probleem of zelfs een dilemma als je in een zakelijk conflict terechtkomt.

En ik ben het grootste deel van m’n leven erg liberaal geweest, maar zo langzamerhand zie ik steeds meer in dat puur kapitalisme markten niet zo efficiënt bedient als het lijkt. Ja, wel voor de grote massa, maar niet voor de individu die toevallig tegen een probleem aanloopt of een conflict heeft. En de crisis van de laatste jaren heeft denk ik ook laten zien dat inderdaad kapitalisme zoals we dat kennen waarbij er vanuit wordt gegaan dat ‘de markt’ ervoor zorgt dat het systeem efficiënt is, dus niet de ultieme oplossing is om de wereld te laten draaien.

En ja, hoe het dan wel moet weet ik ook niet, maar misschien zijn de Chinezen met hun Chinese systeem toch niet zo dom, hoewel ik niet weet hoe het huidige communisme daar op dit moment voor de mensen uitpakt. Maar misschien toch maar eens wat verder naar alle systemen die we kennen kijken en kijken of we het leven voor iedereen niet wat beter kunnen maken.

Ik zie jullie reacties met belangstelling tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *