Privacy en zo

Ik ben voor een vriendin haar computer opnieuw aan het inrichten en ik ben eigenlijk niet blij want de enige optie die er zo’n beetje overbleef was om Windows 8 te installeren. Of liever gezegd Windows 8.1. Ten eerste omdat die versie moeilijk te krijgen was, ten tweede omdat het een heel gedoe was om op de een of andere manier die versie, of een andere Windows versie te installeren en nu ten derde omdat ik niet blij ben dat deze versie op de een of andere manier allerlei dingen aan mijn Microsoft account probeert te koppelen. En misschien wordt ik oud of zo, maar ik vind het wel erg ver gaan om maar zo mijn e-mail adres en zo te vragen bij het installeren.

Het begint er dus op te lijken dat alle telefoons, tablets en computers dus nu half ‘in de cloud’ zitten’. En wellicht vindt iedereen dat in de toekomst heel gewoon, maar ik houd toch liever m’n eigen gegevens op m’n eigen computer en volledig in eigen beheer. En nee, dat wil niet zeggen dat ik geen dingen ‘in de cloud’ bewaar of zo of geen gebruik maak van dingen als Dropbox. Maar ergens blijf ik toch van de oude stempel, ergens blijf ik toch vasthouden aan wat ik ooit van een wat meer ervaren systeembeheerder leerde: gewoon alles, dus alles backuppen. En dus niet allerlei moeilijke tools en zo gebruiken. En dat doe ik dus ook nog steeds, ondanks dat ik niet alles zodanig gebackupt heb dat ik het niet kwijt kan raken of zo. Het is gewoon allemaal te groot geworden. Maar  ondanks dat ik houd het dus gewoon graag simpel en houd ik dus zoveel mogelijk van alles wat ik wil bewaren twee kopieén. Plus (on)regelmatig een backup.

Dus hoe gaat dat dus nu in de toekomst? Vertrouwd iedereen dan al die organisaties die allerlei gegevens voor je opslaan, maar dus ook precies weten wat je allemaal hebt en doet en zo?

En nee, ik wil  je niet bangmaken of zo. Je individuele privacy is wel gewaarborgd, want niemand, geen enkele organisatie, is geÏnteresseerd in wat bijvoorbeeld Guus Ellenkamp nu precies doet. En zelfs als iemand daar wel in geïnteresseerd is is er gewoon het praktische probleem dat ik in m’n eigen spullen dingen niet eens kan vinden, laat staan een ander.

Maar om je hele hebben en houden ergens anders neer te leggen? Nee, dat weet ik nog steeds niet zeker of ik dat nu wel wil.

Dus denk even goed na wat je antwoordt bij allerlei vragen die websites of nu ook besturingssystemen en ‘apps’ je vragen. Want met de standaard antwoorden geef je wellicht meer weg dan je denkt of wilt.

Wees voorzichtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *