Druk?

Gek, ik begin het druk te krijgen, met werk. En dat was iets wat ik eigenlijk wilde, maar toch niet makkelijk om nu om te schakelen. En ik heb nog steeds geen idee waar ik personeel vandaan moet halen als het echt drukker wordt. Maar ondanks alles weet ik nu denk ik wel meer wat ik wil en hoe ik dingen beter kan doen. En ja, de Filipijnen is een erg vreemd land, vreemder dan welk ander land in de wereld begin ik te geloven, in ieder geval op het gebied van dienstverlening. En ja, ik begin er inderdaad over te denken om hier weg te gaan, om het in een ander land te proberen. Maar welk land? En wat lost dat op? En dan loop ik weer weg van problemen, van uitdagingen.

Dus toch maar niet. Maar wel lastig in een land te wonen waar internet zo’n beetje het duurst en slechtst lijkt te zijn van de hele wereld. En waar inderdaad een bedrijf fatsoenlijk runnen bijna onmogelijk is omdat er geen gekwalificeerd personeel te vinden is. En ik denk dat dat ook één van de problemen is waar de internetbedrijven mee worstelen.

En ja, ik ben erachter gekomen dat de Filipijnen een erg duur land is om te wonen. Nee, niet als je aan de onderkant van de samenleving zit. Als je arm bent en van één of enkele Euro’s per dag rond moet komen koop je gewoon een beetje rijst en wat vis en dat is het dan. Want dat soort dingen zijn nog wel goedkoop. Maar alles wat maar enigszins westers is, is duur, duurder zelfs dan in Nederland voor zover ik weet. En nee, ik denk niet dat dingen in de supermarkt hier duurder zijn dan in Nederland. Maar het scheelt denk ik toch niet veel. En dingen als auto’s en huizen zijn ook nog steeds relatief goedkoop. Maar dingen vervangen is duur, tenminste op termijn. Want alles is wel goedkoop, maar het gaat ook snel kapot, zoals kranen en lampen en iets als wc-brillen. Ik heb in Nederland volgens mij nog nooit een wc-bril vervangen en ik ken eigenlijk ook niemand die dat gedaan heeft. Maar ik heb er hier misschien al wel vijf gekocht en dan is het eigenlijk nog niet goed. En dat geldt voor heel veel dingen.

En ja, de kwaliteit van dingen is wellicht in de hele wereld naar beneden gegaan. Maar toch, hier lijkt het allemaal net wat slechter.

En toch gek, want de mensheid als geheel schijnt toch op de een of andere manier vooruit te zijn gegaan. Want iedereen heeft een mobiele telefoon. En iedereen heeft een televisie, vaak nu zelfs een ‘flatscreen’. En computers en tablets en zo zijn ook heel gewoon. En toegang tot internet kan ook bijna overal, zelfs hier.

Maar toch is vooruitgang niet op alle gebieden vooruitgang denk ik. En op de een of andere manier lijkt het alsof het in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw beter was, dat mensen op de een of andere manier rijker waren.

Maar inderdaad, misschien was dat vooral de bovenlaag van de bevolking, in het westen. En dus niet alle mensen in alle lagen van de bevolking in de hele wereld.

Maar hoe kunnen we die vooruitgang nu beter verdelen, zodat iedereen gebruik kan maken van de dingen die we met z’n allen, inclusief onze voorvaderen, gerealiseerd hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *